Geschiedenis

Een familiebedrijf dat persoonlijk betrokken is 

Omnicol is een echt familiebedrijf. Dat heeft zo zijn voordelen. Waarden waar tegenwoordig vaak aan voorbij gegaan wordt, zijn stevig in het bedrijf verankerd. Denk aan doen wat je belooft en klantgerichtheid.

Nieuwe producten en technieken

Bouwmaterialen zijn schaars in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal aardappelboeren uit Groningen ontdekt in 1956 dat er uit aardappelzetmeel een goed werkende (bouw)lijm te maken is. Ze noemen de lijm Omnicol, letterlijk vertaald: de lijm die ‘alles’ lijmen kan. In 1965 wordt Omnicol onderdeel van Koninklijke Scholten-Honig, van oorsprong een levensmiddelenfabriek. Ondertussen werkt in Vught Cor de Bever als stukadoor voor zijn eigen stukadoorsbedrijfje ook hard mee aan de wederopbouw van Nederland. Zijn bedrijf wordt eind jaren vijftig voortgezet door zijn twee zonen Ad en Thieu, ofwel werknemers nummer 6 en 7 zoals zij zichzelf noemen. 

Zij maken het stukadoorsbedrijf van hun vader groot door te gaan werken met nieuwe producten en technieken, zoals het verlijmen van cellenbeton. Daarnaast experimenteren de broers met gipsplaten, een noviteit in de branche. Dat gaat ze zo goed af, dat ze in 1969 een gipsplatenfabriekje opstarten in Weelde (B).

De derde generatie neemt het over

Koninklijke Scholten-Honig richt zich in 1976 weer op de kernactiviteiten en stoot Omnicol af. Zo komt het bedrijf in handen van de familie De Bever. Intussen heeft Ad zich in België steeds meer toegelegd op het onderzoeken, ontwikkelen en produceren van Omnicol-producten en houdt Thieu zich bezig met bouwsystemen, begeleiding, adviezen en de distributie ervan in Nederland. Wanneer Ad in 1996 met pensioen gaat, neemt enig kind Niels zijn bedrijfsdeel over. In diezelfde jaren negentig kopen de zes kinderen van Thieu hun vader uit. Daarmee heeft de derde generatie De Bever de leiding over Omnicol. In 1999 verongelukt Niels op 36-jarige leeftijd bij een helikoptercrash in de bergen. De familie zorgt echter dat het bedrijf blijft bestaan.

Omnicol groeit internationaal door

De laatste decennia hebben de meeste familieleden hun actieve rol in het bedrijf opgegeven. Felix de Bever blijft aan als directeur, en houdt nog altijd ruggenspraak met de rest van de familie. De platte organisatiestructuur staat garant voor korte communicatielijnen, snelle antwoorden en voortdurende innovaties. Dat laatste wordt gedaan vanuit het hoofdkantoor in Weelde (België) waar ook de productie en R&D huist. Vanuit de verkoopkantoren in Ham (België), ‘s-Hertogenbosch (Nederland) vinden de producten hun weg naar de klant. Behalve in België en Nederland zijn wij ook de premiumkeuze in onder meer Luxemburg, Griekenland, de Antillen, Suriname en het Verenigd Koninkrijk.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.