Egaliseren

Egaliseren is de eerste stap tegen doortekening

Je pakt ongetwijfeld een fijn lijmkammetje om een zo dun mogelijke lijmlaag aan te brengen voor je tapijt, pvc of andere vloerafwerking. Want een doortekening van de onderlaag in de eindlaag moet koste wat het kost worden voorkomen. Dat onderstreept het belang van een goede egaline.


Vlakke dekvloer zonder toppen en dalen

Veel dekvloeren zijn waarschijnlijk niet glad of dicht genoeg voor je de kwaliteit die je wilt afleveren. Ga daarom niet meteen met het aanbrengen van de afwerking aan de gang, maar neem de tijd om de dekvloer eerst zo vlak mogelijk te krijgen. Hoogteverschillen bestaan uit ‘toppen’ en ‘dalen’. Met een rei of lange waterpas bepaal je eerst hoe ‘erg’ eventuele afwijkingen zijn. Wat je zeker niet wilt in een bewoonde omgeving zoals een huis, is de hoogtes wegschuren. Er ontstaan zo enorme stofwolken die door het hele huis trekken, en de kans is minimaal dat je daarmee een echt vlakke vloer krijgt.

Egaline vult hoogteverschillen in de dekvloer op

Een egaline is veel makkelijker. Al is het alleen al omdat dit uit zichzelf prachtig uitvloeit, en op die manier automatisch uithardt tot een waterpas oppervlak. Daarin zijn eventuele minimale hoogteverschillen letterlijk gladgestreken en aanzetten gecorrigeerd die zijn ontstaan bij het maken van de dekvloer. 

Vanwege de hoge vloeibaarheid moet je er wel even op letten dat er begrenzingen zijn, zoals plinten en drempels of zelfgemaakte tijdelijke schotjes, om bijvoorbeeld weglopen in het trapgat te voorkomen. Mooi meegenomen is dat de egaline bovendien werkt als primer, goed voor een gelijkmatige, zuinige zuiging van je lijm.

Tips & Informatie

Gietvloeren - een mooi alternatief
Gietvloeren - een mooi alternatief

Het gieten van dekvloeren heeft in eerste instantie vooral qua arbeidsomstandigheden belangrijke voordelen boven het...

Lees verder
Wat zijn cementgebonden gietvloeren?
Wat zijn cementgebonden gietvloeren?

Gietvloeren zijn gietdekvloeren, egalisaties/egalines of industriële eindafwerkingen die worden gegoten met een zeer...

Lees verder
GDM630 R - De betere, vloeibare zandcement dekvloer!
GDM630 R - De betere, vloeibare zandcement dekvloer!

Deze gietdekmortel is een optelsom van alle sterke eigenschappen die je zoekt als alles moet lukken: GDM630 R, onze s...

Lees verder

Welke producten heb je nodig?

FLA330 F omniflow
Vezelversterkte vloeregalisatie, gipsgebonden.
FLC730 omniflow
Vloeregalisatie.
FLF190 omniflow
Vloeregalisatie zeer slijtvast.

(TOEPASSINGSNAAM) met Omnicol, een succesverhaal

Heb je hulp nodig?

Onze experten helpen je graag verder.