Regelmatig krijgt de tegelzetter na een tot drie jaar klachten over uitgewassen voegen. De boosdoeners: zuurhoudende reinigingsmiddelen. De oplossing: betere voorlichting aan de gebruiker en/of een zuurvaste reactieharsmortel zoals PROF 123 omnifill.
Je bent het schadebeeld ongetwijfeld al vaker tegengekomen: voegen die, afhankelijk van de ouderdom, zo’n twee tot drie mm en meer zijn uitgewassen en ook kleine gaatjes vertonen. Bij nader onderzoek blijkt dat voornamelijk de horizontale voegen beschadigd zijn, en dat in de verticale voeg, als daar schade te zien is, deze een zeer geringe diepte heeft. Bovendien bevindt dit beschadigde voegwerk zich in principe zelden hoger dan de mengkranen of de douchekop, en ziet men vooral ónder de mengkranen schade.
Kalkaanslag verwijderen
Dit heeft alles te maken met de schoonmaakgewoonten van de gebruiker. Het tegelwerk onder de mengkranen krijgt namelijk het meeste water te verwerken. Water bevat meer of minder opgelost kalk, afhankelijk van de hardheid van het water. Als water verdampt, blijft kalk achter op de douchemengkranen en tegels. Voor het verwijderen daarvan wordt een schoonmaakmiddel gepakt. Bijna alle reinigingsmiddelen werken op zuurbasis. Daardoor vindt een chemische reactie plaats waarbij niet in water oplosbaar kalk wordt omgezet in zout dat wél in water oplosbaar is en kan worden afgespoeld: CaCO3 kalk + 2HCI zuur –> CaCI2 Zout + 2H2O water.
De gebruiksaanwijzingen op de achterzijde van de verpakking van de reinigers vermelden meestal het volgende:
- “Reinigt grondig armaturen, tegels, kunststof oppervlakken, kunststof douche- en badwanden en zuurvast emaille”.
- “Bij sterke kalkafzetting langer laten inwerken en daarna afspoelen, indien nodig herhalen”.
- “Niet gebruiken op marmer en andere kalksteenhoudende oppervlakken”.
Niet zuurvast
En daar gaat het fout. Want geen eindgebruiker is zich ervan bewust dat cementhoudende voegen niet zuurvast zijn. En waar de meeste kalk zit, daar wordt ook het meeste reinigingsmiddel aangebracht. Daarmee wordt niet alleen de kalk op de tegels en de armaturen verwijderd, maar vindt gelijktijdig een constante aanslag plaats op de cementmatrix van de verharde voegen. Als gevolg daarvan komen vulstoffen en toeslagmiddelen die in de cementgebonden voegen aanwezig zijn, zoals kwartszand en kwartsmeel, vrij en worden weggespoeld. De cementgebonden voeg wordt op deze manier uitgewassen. Dit proces vindt voornamelijk plaats in de horizontale voeg omdat hierin de reinigingsmiddelen langer blijven zitten en dus meer inwerken dan in de verticale voeg. Bij vloervoegen is dan de oorzaak te wijten aan het niet-, of onvoldoende naspoelen met water waardoor de reinigingsmiddelen de voeg aantasten.
Twee oplossingen
Er zijn twee oplossingen: allereerst de gebruiker adviseren om het keramiek in douches schoon te maken met neutrale of alkalische reinigingsmiddelen. Deze zijn herkenbaar aan een relatief hoge pH-waarde. En als er tóch zure schoonmaakmiddelen worden gebruikt: deze niet vaak gebruiken, kort laten inwerken, en goed naspoelen.
Maar ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Als tegelzetter kun je daarom uitwijken naar een ander product, zoals de zuurvaste reactieharsmortel PROF 123 omnifill. Dit honderd procent kleurvast 3-componenten epoxy voegsysteem is verkrijgbaar in maar liefst 24 kleuren.
Tegenwoordig bieden de vele aangeboden soorten natuursteen uitgebreide mogelijkheden om prachtig tegelwerk te realise...
Traditioneel werd tegelwerk ingevoegd met een ter plekke gemengd mengsel van zand en cement. Door de veranderde samen...
Sinds enkele jaren zijn er een aantal systemen op de markt gekomen die het ‘makkelijker’ maken om een volledig vlak b...