Lijmende metselrobot geeft architecten industriële vormvrijheid
Door de groeiende woningnood wordt druk gezocht naar snellere bouwmethoden met een hoge kwaliteitsstandaard. Industrialiseren is daarbij het toverwoord, maar graag met behoud van de architectonische vormvrijheid en de toepassing van baksteen. Hoe gaan we die combinaties succesvol maken? Marcel Ruben en zijn compagnons van Stack3D geven ons het antwoord: gebruik lijm in plaats van metselmortel!
Geïndustrialiseerd bouwen kennen we bijvoorbeeld uit de auto-industrie, waar op een lopende band steeds meer onderdelen worden toegevoegd tot het eindresultaat letterlijk rijdend de fabriek verlaat. In de bouw wordt bij het woord industrialiseren vooral gedacht aan prefabricage in de fabriek, waar mensen complete bouwelementen samenstellen. Vervolgens worden die op de bouwplaats in korte tijd samengevoegd tot een gebouw. Robots zien we nog weinig in die elementenfabrieken, maar dat is snel aan het veranderen. Het bouwtempo moet immers omhoog, terwijl het aantal gekwalificeerde medewerkers niet evenredig toeneemt. Tot nog toe gaat het meestal om vrij eenvoudige machines, die meer applicators van steenstrips zijn, dan slimme robots en daarmee goed voor allerhande standaardtoepassingen.
Inspelen op de fantasie
Ondanks de toenemende prefabricage zien we bij architecten en particulieren een onverminderde vraag naar authentieke of juist zeer moderne gevels en wanden. In veel gevallen speelt de aloude baksteen met zijn aansprekende kleuren en metselverbanden daarbij een hoofdrol. Een baksteen heeft zich als duurzaam bouwmateriaal al lang bewezen. Het is een vormvrijheid die in enkele opzichten haaks staat op de noodzaak om snel en efficiënt bouwelementen samen te stellen. Hoog tijd voor innovatie dus. Bij Stack3D in Eindhoven zijn we daarvoor aan het juiste adres. Marcel Ruben heeft met zijn compagnons een metselrobot ontwikkeld die in staat is om het digitale ontwerp van de architect om te zetten in digitaal metselwerk. Hij vertelt ons graag wat de bedoeling is: "Wij gaan muren maken die inspelen op de fantasie van de architect. Denk aan multi-dimensionaal metselwerk dat als prefabelement naar de bouwplaats gaat. Bakstenen geprogrammeerd als pixels zogezegd, op een wijze die niet door de mens gemaakt kan worden”.
Metselrobot met 3D-printer
Robots zijn net als 3D-printers prima te programmeren, zodat ze zelfstandig aan het werk kunnen en met gemak repeterende werkzaamheden uitvoeren. Stack3D is voortdurend bezig om de grenzen daarvan te verleggen. Met de metselrobot zetten zij belangrijke stappen richting verfijnde industrialisatie. Wat Stack3D ontwikkeld heeft is namelijk een slimme combinatie van een metselrobot met een uniek batch doseer- en mengsysteem dat is gekoppeld aan een custom build 3D-printer. Dat systeem wordt gebruikt om lijmmortel aan te brengen op de juiste positie vanuit het digitale ontwerp. Nu heeft Marcel Ruben zo'n vijftien jaar bij lijmproducent Omnicol gewerkt als marketingdirecteur, dus lag een samenwerking voor de hand. Zodat Omnicol nu een speciale lijmmortel ontwikkelt die aan de bijzondere systeemeisen van de metselrobot kan voldoen.
Speciale lijmmortel essentieel
Marcel legt graag zelf uit waarom een speciale mortel essentieel is: “Door te werken met een lijmmortel wordt het mogelijk de toleranties op te vangen die eigen zijn aan het product baksteen. In tegenstelling tot andere geautomatiseerde systemen behoeft de steen dus niet te worden aangepast voor ons doel en maakt deze bewuste materiaalkeuze het mogelijk een breed scala aan stenen in te zetten. De ontwikkeling en afstemming van de materialen is een nauw samenwerkingsverband om alle specificaties juist te krijgen.” De inzet van lijmmortel is een afgewogen keuze om aan meerdere voorwaarden te kunnen voldoen: opvangen van de toleranties van de stenen, een superieure hechting, snelle afbinding, zeer korte mengtijd, optimale duurzaamheid en daarnaast moet ook worden voldaan aan de geldende Eurocode 6 voor metselwerk. “Dit lijstje van eisen is in detail nog uitgebreider en maakt het samenspel tussen producent en leverancier een uitdaging. Hierbij wordt Omnicol uitgedaagd om uit haar comfortzone te treden en de gebaande paden te verlaten; iets wat de lijmfabrikant met de introductie van Baksteenlijm, ruim 25 jaar geleden, al lang en breed heeft bewezen te kunnen,” aldus Marcel.
Anderen lazen ook...
Een fraaie top-driepositie heeft Omnicol in de Benelux stevig in handen in diverse productgroepen op het gebied van l...