Tegelzettersbedrijf Loomans en Omnicol maken het mogelijk:
De perfecte ondergrond voor een drempelloze badkamer
Renoveren moet vooruitgaan. En liefst zo duurzaam en efficiënt mogelijk: zonder tijdsverlies, zonder overbodige kosten én met zo min mogelijk belasting voor mens en milieu. Bij de transformatie van een voormalige school en kerkgebouw in Leimuiden zochten Tegelzettersbedrijf Loomans en Omnicol samen naar de ideale oplossing.
Het resultaat? 16 perfect afgewerkte badkamers, zonder drempels en zonder onnodig extra werk.
Uitdaging: drempelloos zonder de vloer te verlagen
Loomans stond voor een flinke uitdaging: alle badkamers in het gebouw moesten niet alleen gerenoveerd, maar in sommige gevallen ook nieuw aangebouwd worden. Het ging om een woonvoorziening voor mensen die hulpbehoevend zijn, waarbij toegankelijkheid cruciaal was. Een drempel in de badkamer was geen optie, maar de vloer verlagen evenmin, omdat er een kruipruimte onder zat.
Robert Hurkmans, directeur van Tegelzettersbedrijf Loomans, wist dat hij hiervoor een slimme aanpak nodig had: "We zochten een oplossing waarmee we zonder drempel konden werken, zonder dat we ingrijpende aanpassingen hoefden te doen aan de bestaande constructie."
De oplossing: de afschotmal en SPM R omnimix
Hurkmans schakelde Omnicol in, een vertrouwde partner waar Loomans al jaren mee samenwerkt. Samen onderzochten ze de mogelijkheden en kwamen ze uit bij een renovatiemethode uit het Omnicol’s Total Solution concept: de afschotmal in combinatie met de cementgebonden gietmortel SPM R omnimix.
"Het idee was simpel," legt Hurkmans uit. "Met de afschotmal konden we een dunne, maar sterke vloer realiseren met exact het juiste afschot voor de afwatering. Hierdoor hoefden we geen drempels te maken en bleef de vloerhoogte binnen de perken."
SPM R omnimix is speciaal ontwikkeld voor dit systeem en wordt altijd in combinatie met de herbruikbare afschotmal gebruikt. De mal wordt op de plek van de douche geplaatst, los van de ondergrond, en dankzij stelschroeven perfect waterpas gezet. Tijdens het gieten vloeit de mortel onder de mal door, waardoor een naadloos afschot ontstaat, inclusief uitsparing voor de afvoer.
Efficiënter, sneller en fysiek minder belastend
Voor Loomans was het de eerste keer dat ze met dit systeem werkten. Maar dankzij de begeleiding van Omnicol verliep het proces soepel. "Omnicol stond ons vanaf de start bij. We hebben het samen goed voorbereid en het eindresultaat was zelfs beter dan we hadden verwacht," zegt Hurkmans. "We dachten dat werken met een afschotmal ingewikkeld zou zijn, maar het bleek verrassend gebruiksvriendelijk. Je moet alleen even weten hoe je de bouwvolgorde aanpast: je begint bij de douchehoek."
Naast het gemak en de snelheid van werken, bracht het systeem nog een belangrijk voordeel met zich mee: fysieke ontlasting voor de tegelzetters. "Vroeger deden we alles met vloerspecie. Dat betekende: de vloer eruit, de afvoerput op hoogte stellen en dan heel wat specie naar boven sjouwen. Tegen de tijd dat je kon beginnen met tegelen, had je rug het al zwaar te verduren."
Met de afschotmal is dat verleden tijd. "Niet alleen bespaart het ons tijd, maar het maakt het werk ook lichter. Kijk naar wandtegels: vroeger werden die gezet, nu worden ze verlijmd omdat het efficiënter en minder belastend is. Waar je werk fysiek makkelijker kunt maken, moet je dat doen."

De toekomst van tegelzetten
Toch is de bouwsector een conservatieve wereld, merkt Hurkmans op. "Sommige vakmensen denken: 'Zo doen we het al jaren, waarom veranderen?' Maar dan zeg ik: geef me één goed argument om het níét te gebruiken!"
Volgens hem is verandering noodzakelijk. "Het aantal tegelzetters dat daadwerkelijk werkend de pensioengerechtigde leeftijd haalt, is klein. We moeten de werkwijze aanpassen om het werk fysiek haalbaar te houden. De afschotmal is daarin een waardevolle stap vooruit."
Het eindresultaat:
16 badkamers, perfect op hoogte
Door slim samen te werken en innovatieve technieken toe te passen, hebben Tegelzettersbedrijf Loomans en Omnicol gezorgd voor een renovatie die niet alleen snel en efficiënt verliep, maar ook duurzaam en ergonomisch verantwoord was. Het resultaat? 16 prachtige badkamers, perfect op hoogte en volledig drempelloos.