Ondergrond beoordelen

In 5 basisstappen de ondergrond beoordelen voor een gietdekvloer- of egalisatiemortel

Een nauwkeurige beoordeling én voorbereiding van de ondergrond is één van de belangrijkste factoren bij het aanbrengen van een vlakke vloer zonder scheuren en andere gebreken. De ondergrond moet namelijk hard, draagkrachtig, stabiel, droog, schoon en vrij van stof, vuil en andere verontreinigingen zijn. Hoe bereid je die voor? Doorloop de volgende vijf stappen en je ondergrond is klaar voor het vloeien van een vlakke gietdek-, egalisatie- en/of renovatievloer.

Stap 1: de hardheid controleren
Een ondergrond die niet hard, stabiel en/of draagkrachtig is, kan scheurvorming veroorzaken. Test de hardheid van de vloer door met een spijker op meerdere plaatsen oppervlakkig in de ondergrond te krassen. Test vervolgens de totale dikte en samenhang door met een hamer en beitel op de vloer te tikken. Wordt de vloer door bovenstaande tests beschadigd, dan is deze niet hard en sterk genoeg. Verwijder dan de huidige ondergrond alvorens verder te gaan met de klus. 



Stap 2: de hechting controleren
De hechting van bestaande tegels in de mortel of tegellijm kun je het best testen door er met een hamer of plamuurmes op te tikken. Alle losliggende, maar ook hol klinkende delen moeten worden verwijderd. Eventueel diepe gaten die hierdoor ontstaan kunnen worden opgevuld met de renovatiemortel SC500 omniflow. In het geval van een geverfde of gecoate ondergrond kun je de krasproef gebruiken. Hierbij kerf je met een stanleymes over een totale oppervlakte van 10 x 10 cm vakjes van 2 x 2 mm.  Plak hierop een kwalitatief goede plakband, druk deze meermaals stevig aan. Verwijder de tape vervolgens met een korte stevige beweging. Als 80% van de vierkantjes blijven zitten, kun je de verf of coating als hechtend beschouwen. Is dit niet het geval? Dan moet de verf of coating zorgvuldig helemaal weggeschuurd of gestraald worden, waarna de ondergrond stofvrij moet worden gemaakt. 



Stap 3: de stabiliteit controleren
Een stabiele ondergrond voorkomt latere scheuren in de egalisatie- of gietdekmortel. Een stabiele tegelvloer egaliseren zal gemakkelijker gaan dan een beweeglijke, houten vloer of plaatmateriaal op balken. Beweegt zo’n vloer als erop gelopen wordt? Verstevig deze dan door extra schroeven te plaatsen. Controleer ook de draagstructuur op voldoende stevigheid en breng, indien noodzakelijk, waterbestendige, houten platen aan. Het gebruik van wapeningsmethodes zoals geschikte gaas of netwapening verhogen de stabiliteit en verlagen het risico op scheurvorming. 



Stap 4: de bestaande vloer reinigen en voorbewerken
Om een goede hechting van de mortel te verkrijgen, moet de ondergrond schoon zijn. Verwijder lijm-, gips-, mortel- en verfresten en zorg dat de ondergrond volledig vetvrij is. Schuur en of straal daarna de ondergrond grondig en verwijder het stof met een stofzuiger. 


Stap 5: de poreusheid controleren
Om onder andere luchtbelvorming in de egalisatiemortel te voorkomen, alsook de vloei én hechting van de mortel te kunnen garanderen, is voorbehandeling met FP10 of FP30 omniflow altijd noodzakelijk. Voer deze behandeling één of meerdere keren uit totdat de ondergrond verzadigd is met primer (Afhankelijk van de porositeit of dichtheid van de vloer zal de vloer één of meerdere keren behandeld moeten worden). Werk bij voorkeur kruislings om een goede verdeling te borgen. De poreusheid kun je bepalen door de ondergrond, na het stofvrij maken, te bevochtigen met een kleine hoeveelheid water. Als het water binnen 1 minuut geabsorbeerd wordt, is de ondergrond te poreus om er meteen een mortel over te vloeien. (zuigende ondergrond). Afhankelijk van de poreusheid van de vloer zal deze áltijd één of meerdere keren met FP10 of FP30 omniflow (sneldrogend) behandeld moeten worden. Hou de aanbevolen verdunningswaarde aan die hoort bij het type ondergrond. Het kan noodzakelijk zijn om ondergronden anders voor te bereiden ivm hogere eisen of risicovolle ondergronden. Raadpleeg hiervoor onze technische adviseurs.



Advies nodig?
Heb je nog vragen met betrekking tot droogtijden, het dichtsmeren van vloerverwarming, laagdiktes,…?
Neem dan gerust contact op met onze experts. Wij helpen je graag verder met informatie over het aanbrengen van een sneldrogende cementdekvloer en aanverwante zaken.

Anderen lazen ook...

Wat zijn cementgebonden gietvloeren?
Wat zijn cementgebonden gietvloeren?

Gietvloeren zijn gietdekvloeren, egalisaties/egalines of industriële eindafwerkingen die worden gegoten met een zeer...

Lees verder
Gietvloeren - een mooi alternatief
Gietvloeren - een mooi alternatief

Het gieten van dekvloeren heeft in eerste instantie vooral qua arbeidsomstandigheden belangrijke voordelen boven het...

Lees verder
Positieve ervaringen met efficiënt verpompen van egalisatie- en renovatiemortels
Positieve ervaringen met efficiënt verpompen van egalisatie- en renovatiemortels

Positieve ervaringen met efficiënt verpompen van egalisatie- en renovatiemortels “We doen het nooit meer zonder pompt...

Lees verder

Heb je advies nodig?

Onze experten helpen je graag verder.