Karakteristieken en eigenschappen van cementgebonden gietvloeren

Cementgebonden gietvloeren onderscheiden zich in een aantal opzichten van andere vloersystemen.

Zelfverdichtend

De vloeibaarheid en het zelfverdichtend karakter van de gietmortel maken het mogelijk om met deze cementgebonden mortels een goede sterkte te bereiken, zonder intensieve handmatige verdichting. Door deze manier van verwerken en verdichten heeft de vloer op elke plaats dezelfde sterkte (continue kwaliteit over het hele vloerveld). Met deze mortels kan ook op een verende ondergrond (bij zwevende dekvloeren) een goede verdichting worden bereikt.

Zelfverdichtend

De vloeibaarheid en het zelfverdichtend karakter van de 
gietmortel maken het mogelijk om met deze cementgebonden mortels een goede sterkte te bereiken, zonder intensieve handmatige verdichting. Door deze manier van verwerken en verdichten heeft de vloer op elke plaats dezelfde sterkte (continue kwaliteit over het hele vloerveld). Met deze mortels kan ook op een verende ondergrond (bij zwevende dekvloeren) een goede verdichting worden bereikt.



Productiesnelheid

De verwerkbaarheid en verpompbaarheid van gietmortels leiden bij gebruik van de juiste apparatuur tot een hogere productie (in m2 vloeroppervlak/dag) dan bij het handmatig aanbrengen van een dekvloer. Dit kan relevant zijn voor de bouwsnelheid.



Verwerkingstijd

De verwerkingstijd (de tijd waarbinnen de mortel aangebracht moet zijn) varieert van product tot product. De mortels die als droge mortel verdeeld worden (in zakken of in silo’s) en op de bouwplaats met water gemengd worden, hebben meestal een beperkte verwerkingstijd van ongeveer 20 minuten. Een mortel die nat vanuit een mortelcentrale naar de bouwplaats vervoerd wordt, heeft meestal een langere verwerkingstijd; deze bedraagt ongeveer tweeënhalf uur.



Zelfnivellerend

Door het zelfnivellerende karakter van cementgebonden gietmortels wordt een hoge vlakheid bereikt zonder intensieve nabewerking. Zeer hoge vlakheden kunnen worden bereikt door toepassing van de hoogvloeibare egalisatiemortels.



Krimpbeheersing

Cementgebonden producten vertonen een zekere mate van krimp. Het krimpgedrag wordt bepaald door de mengselsamenstelling en de mate waarin hulpstoffen aan het mengsel zijn toegevoegd. Het is belangrijk om het product te kiezen dat geschikt is voor de beoogde toepassing en om de mortel volgens voorschrift toe te passen (voorgeschreven laagdiktes, correcte hoeveelheid aanmaakwater toevoegen, eventuele nabehandeling).



Vochtongevoelig

Na uitharden zijn cementgebonden gietvloeren niet gevoelig voor vocht. Toepassing in natte ruimten en vochtige omstandigheden behoort tot de mogelijkheden.



Warmtegeleidend

Het zelfverdichtend karakter van de mortel levert na verharding een compacte structuur op die voor een hoge warmtegeleidbaarheid en een goede omsluiting van buizen zorgt, hetgeen een voordeel is bij de toepassing van vloerverwarming. 

Duurzame vloeren

Alleen de beste, duurzame OmniFlow-materialen vormen de basis voor elke vloer. Samen met Omnicol levert u uw project op met de zekerheid van echte kwaliteit. 

  • Duurzaam: bijdrage aan certificering, GREENGUARD certificering en GEV EMICODE certificering.
  • Arbeidsvriendelijkheid: de uitvoering van handmatig verdichte dekvloeren is een zeer zware fysieke arbeid. Aangezien gietvloeren daarentegen rechtstaand aangebracht worden, leidt dit tot een lagere belasting voor de rug en de knieën van de verwerkers.

Anderen lazen ook...

Wat zijn cementgebonden gietvloeren?
Wat zijn cementgebonden gietvloeren?

Gietvloeren zijn gietdekvloeren, egalisaties/egalines of industriële eindafwerkingen die worden gegoten met een zeer...

Lees verder
Cementgebonden gietvloeren
Cementgebonden gietvloeren

Omnicol is het premium merk voor cementgebonden gietdekvloeren en gietegalisatielagen. Door toepassing van zeer vloei...

Lees verder
Gietvloeren - een mooi alternatief
Gietvloeren - een mooi alternatief

Het gieten van dekvloeren heeft in eerste instantie vooral qua arbeidsomstandigheden belangrijke voordelen boven het...

Lees verder

Heb je advies nodig?

Onze experten helpen je graag verder.