Voegwerk, wat komt er allemaal bij kijken?

Traditioneel werd tegelwerk ingevoegd met een ter plekke gemengd mengsel van zand en cement. Door de veranderde samenstellingen van zowel tegels, ondergronden en voegbreedtes is dat vandaag de dag bijna niet meer te doen. Fabrieksmatig gemengde voegmortels in verschillende variëteiten zijn tegenwoordig de standaard. Maar waar moet ik op letten om tot een juiste keuze te komen? 

Zuiging vanuit de ondergrond
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zuiging vanuit de ondergrond is wel degelijk van invloed op het uiteindelijke resultaat. Denk aan ongelijke voegdiepte (bijvoorbeeld door aanwezige lijmresten in de voeg), verschillende ondergronden en overgangen (stucwerk, plaatmateriaal, enz.) en wel of geen geglazuurde tegelranden. Al deze factoren beïnvloeden de droging en kunnen dus ook de uiteindelijke kleur van de voeg bepalen. 

Wand of vloer
Het oppervlak is mede bepalend voor de keuze. Je kunt je wel voorstellen dat een vloer anders belast wordt dan een wand. Terugkomend op bovenstaande is het vaak wenselijk om eenzelfde voegkleur te gebruiken voor wand en vloer. Alles kan natuurlijk, maar bedenk wel dat de vloer door beloping eerder vervuilt. Daarnaast kunnen ondergrond (materiaal) en voegbreedte voor de vloer anders zijn dan voor de wand en zijn vaak ook de tegels niet hetzelfde. Allemaal ‘verzwarende omstandigheden’ die best vooraf mee in de overweging worden genomen. Ook het tussen verschil binnen of buiten weegt zwaar door bij een goede productkeuze.


Lees hier het volledige blog...

Anderen lazen ook...

Cementhoudende voegmortels
Cementhoudende voegmortels

Tegenwoordig bieden de vele aangeboden soorten natuursteen uitgebreide mogelijkheden om prachtig tegelwerk te realise...

Lees verder
Voegen van tegelwerk: de esthetische afwerking
Voegen van tegelwerk: de esthetische afwerking

Tegelwerk zonder voegen komt nagenoeg nooit voor. Nadat de tegels zijn aangebracht wordt de wand of vloer afgewerkt d...

Lees verder
Uitgewassen voegen in badkamer en douche
Uitgewassen voegen in badkamer en douche

Regelmatig krijgt de tegelzetter na een tot drie jaar klachten over uitgewassen voegen. De boosdoeners: zuurhoudende...

Lees verder

Heb je advies nodig?

Onze experten helpen je graag verder.