Een natuurlijke uitstraling Naturalis (NL)

Projectomschrijving

De grondige verbouwing van Naturalis Biodiversity Center in Leiden (NL) stevent af op voltooiing. Deze zomer gaat het natuurhistorisch museum weer open voor iedereen die meer wil ontdekken en leren over de natuur. Vooralsnog wordt er nog hard gewerkt aan de bouw van het compleet nieuwe museum en laboratoriumgebouw.

De ruim 40 meter hoge glaskroongevel met opvallende motieven is de grote blikvanger van het nieuwe Naturalis. Dit atrium verbindt het oude en nieuwe gedeelte met elkaar. In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten verwijzen de natuurlijke vormen naar de dieren- en plantenwereld. Je kan er bloemblaadjes in zien, kattenogen of een honingraat.

De gevels en het plafond van de publiekshal zijn opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. Deze wordt gerealiseerd op basis van een hybride constructie: een combinatie van een achterliggende dragende staalconstructie met 341 reusachtige, betonnen prefab gevelelementen waarin kozijn en beglazing al zijn opgenomen. Door ruitvormen en liggende vormen te combineren ontstaat het opvallende bladerpatroon.


Voor dit gehele project koos Naturalis voor materialen die op natuurlijk wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. De gevels en het interieur van het museum zijn opgebouwd uit duurzame materialen en ook de gebruikte installaties zijn duurzaam. Het gebruik van onze groene, duurzame Omnicol-producten paste naadloos binnen deze visie.

Voor verfraaiing van het interieur werd gekozen voor Rode Travertin, een natuursteen uit Iran, in combinatie met witte betonnen platen waarin ‘zachte’ organische vormen zijn uitgespaard. Het vloertegelwerk bestaat uit 1200 m2 natuursteen op een anhydriet vloer, voorbehandeld met AD omnibind en verlijmd met E FLEX WIT omnicem.


Gebruikte producten

Projectadres

Mendelweg 1, Leiden

Opdrachtgever

Naturalis

Architect

Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam

Uitvoerder

Bakker Natuursteen, Assen

Aannemer

J.P. van Eesteren B.V., Gouda

Realisatie

Medio 2019

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie