“Een nieuw product duurt net zo lang als een nieuw kindje”

Geplaatst op

“Een nieuw product duurt net zo lang als een nieuw kindje” | Omnicol

In de rubriek ‘In de kijker’ werpen we dit keer een blik achter de schermen van de afdeling Productmanagement.


Je kunt de afdeling Productmanagement gerust de centrale meld- en regelkamer binnen Omnicol noemen. Vrijwel alles wat het bedrijf binnenkomt en verlaat - tenminste als het producten betreft - gaat op een of andere manier door de handen van dit team. Aan het hoofd staat Mario van Poppel, die als voormalig tegelzetter precies weet wat verwerkers nodig hebben.

Het woord rust kennen ze niet bij Productmanagement. Nieuwe producten verkoopklaar maken. Aanpassingen in wettelijke eisen doorvoeren. Overschakelen op duurzame verpakkingen. Technische vragen beantwoorden vanuit de markt. Actief deelnemen aan diverse nationale branchewerkgroepen. Alle interne collega’s up-to-date houden. En een nauwe samenwerking met de afdelingen R&D, logistiek, marketing, sales, productie, inkoop, ja met wie niet binnen Omnicol? Het wonderlijke is: Mario van Poppel zou niet anders willen.

Valkuilen opsporen
“We zijn nu met ongeveer twaalf nieuwe producten bezig. Een deel is al klaar om aan het assortiment te worden toegevoegd, een deel is tussen nu en twee maanden zo ver”, vertelt Mario. De afdeling draait dan op volle toeren. Wettelijk moet namelijk alles in orde zijn, zoals de technische fiches, Declarations of Performance (DoP’s), veiligheidsinformatiebladen en CE-labeling. En dat is nog maar het begin. De drukbeelden van de verpakkingen moet worden gemaakt en worden afgeleverd bij de verpakkingsproducenten. Met inkoop wordt besproken wat de wensen zijn. Ook supply chain wordt ingeseind om voldoende capaciteit in de fabriek in te plannen. Mario: “Vanaf het begin overleggen we met alle afdelingen, dan kom je er snel achter waar er valkuilen zitten en welke vervolgstappen er per afdeling nodig zijn. Zo kunnen veel zaken parallel lopen waardoor er geen vertragingen ontstaan." 

Feedback van klanten
De voorbereidingen gaan nog veel verder. Productmanagement voert in de interne database alle productspecificaties in inclusief prijsinformatie. Dat is nodig zodat sales kan gaan verkopen en orders invoeren, en marketing aan de slag kan met de communicatie op de website, drukwerk, persberichten en andere kanalen. “Er gaat eigenlijk ook nog een heel traject vooraf”, zegt Mario. “Want zo’n nieuw product staat er niet zomaar. Innovaties ontstaan vaak vanuit een wens van onze afnemers. Bij de ontwikkeling betrekken we altijd een of meer verwerkers die gaan testen. Hun feedback zorgt er namelijk voor dat een product niet alleen voldoet aan de kwaliteitseisen en alle normeringen, maar ook dat de verwerking prettig is.” 

Gedeeld belang
Alle werkzaamheden voor nieuwe producten worden nog eens dunnetjes overgedaan als er aanpassingen zijn aan bestaande producten. Bijvoorbeeld omdat ze worden verbeterd, uitgebreid of omdat er nieuwe wettelijke regels gaan gelden. Tegelijk heeft Mario nog tijd om aan diverse Nederlandse en Belgische werkgroepen deel te nemen. Zoals bij de VLK (Vereniging Lijmen en Kitten) en het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). “We zitten daar weliswaar met concullega’s, maar we delen het belang van bijvoorbeeld heldere en werkbare beoordelingsrichtlijnen, uitvoeringsrichtlijnen en CUR-aanbevelingen. Door mee te schrijven aan deze BRL’s en URL’s is Omnicol als een van de eersten op de hoogte, en kunnen we onze klanten optimaal adviseren en begeleiden. Belangrijk, want onderdeel van onze service is ook het beantwoorden van technische vragen die ons via diverse kanalen of via sales bereiken.”

Betrouwbare hoge kwaliteit
De uitdagingen voor de toekomst zijn eigenlijk hetzelfde als voor vandaag, ziet Mario: nieuwe producten zo snel mogelijk in de markt zetten. “Sales wil dat altijd liefst gisteren al. Maar je moet rekening houden met de productontwikkeling, de levertijden van grondstoffen, verpakkingsmaterialen, dingen die in de fabriek moeten worden aangepast, en de logistiek. Ik houd altijd dezelfde termijn aan voor een kindje dat geboren wordt: negen maanden. En als het veel eerder gebeurt, dan is het vaak niet helemaal gezond. Dat kan reputatieschade opleveren voor ons en voor onze verwerkers. Dat willen we uiteraard niet. Onze producten zijn altijd van betrouwbare hoge kwaliteit, daar kunnen verwerkers op rekenen.”

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie