HET (NIEUWE) LAB VAN OMNICOL DEEL 2: TEAMUITBREIDING

Geplaatst op

HET (NIEUWE) LAB VAN OMNICOL DEEL 2: TEAMUITBREIDING  | Omnicol

Een kijkje nemen in het lab van Omnicol? Dat kan binnenkort wel heel gemakkelijk! Naar verwachting zal in de tweede helft van juni een compleet nieuw kenniscentrum op de locatie van het oude Omnihuis in Weelde verrijzen, waarin dan ook het (nieuwe) laboratorium gehuisvest wordt. Achter een glazen wand, zodat het proces van onderzoeken, ontwikkelen en testen van Omnicol-producten voor elke bezoeker goed zichtbaar is. In Omnicollage belichten we dit nieuwe lab van verschillende kanten. Vandaag deel 2: teamuitbreiding.

Het nieuw lab van Omnicol heeft niet alleen nieuwe machines en nieuwe (meet)apparatuur. Het heeft vooral ook een nieuwe structuur. De belangrijkste uiting daarvan is de splitsing die is gemaakt tussen productiecontrole en productontwikkeling. Vroeger was de kwaliteitsdienst zowel het hoofd van de productiecontrole als ook van R&D. Daarnaast ontbrak het soms aan ontwikkelingskennis en feeling met de bouwplaats op de bouwplaats. Accountmanagers die ter plekke kwamen, spraken met de verwerkers. Dat werd vervolgens doorgegeven aan R&D. Soms gingen dan zaken verloren. In de nieuwe situatie worden die lijnen korter zijn die lijnen korter geworden. De R&D-medewerker gaat nu rechtstreeks naar de bouwplaats om te luisteren naar de verwerkers. De feedback die hij of zij verkrijgt, kan dan rechtstreeks verwerkt worden met de minste kans op het verloren gaan van informatie. Dit blijkt een succes. 

In navolging van al deze veranderingen heeft het lab nóg een belangrijke investering voor de toekomst gedaan: in januari werd Sara Croonen als nieuwe medewerker aangenomen. Sara verpersoonlijkt de nieuwe generatie. Zij heeft de nodige bagage en het juiste opleidingsniveau om hoofd R&D te worden. Ervaren lab-medewerkers gaan haar tijdens een 5-jarige, interne opleiding klaarstomen voor de toekomst van R&D. Zo blijft Omnicol innoveren en met een frisse blik vooruitkijken.

Bovenstaande vernieuwingen hebben ook gevolgen voor de huidige structuur van het lab. Zo wordt de functie van het huidige hoofd R&D, Tom Vloemans, Manager Product Development. Hij zal voor een groot deel het R&D team gaan leiden en nieuwe projecten coördineren, waarbij de focus ligt op de link tussen de praktijk en het ontwikkelingstraject. Ofwel: naar bouwplaatsen gaan en daarna terugkoppelen of het product in orde is of dat er nog iets moet worden gefinetuned.

De link tussen de markt (verwerkers, toepassingen) en productontwikkeling wordt op deze manier stevig gekoppeld. Het vormt niet alleen de basis voor de nieuwe structuur binnen het lab, maar is de grondslag van de wijze waarop Omnicol als geheel, als organisatie wil werken. Dat betekent ten eerste: luisteren naar de praktijk. Maar daar bovenop komt altijd het streven om vernieuwender te zijn dan de markt. Out of the box te denken, uiteraard zonder die markt helemaal uit het oog te verliezen. De innovaties worden niet gedaan omdat het moet of omdat het opgelegd wordt, maar omdat men het belang ervan zélf inziet. Dit inzicht leidt er soms zelfs toe dat er op voorhand verbeteringen doorgevoerd worden, terwijl het misschien nog niet eens de norm is.

Dat feedback uit de markt van grote waarde kan zijn, weet Omnicol dus als geen ander. Die feedback omzetten naar nieuwe producten of aanpassingen van bestaande producten is de kracht van het bedrijf en één van de belangrijkste doelstellingen van het (nieuwe) lab. Daarnaast kan op deze manier meer focus liggen op ontwikkelingen en aanpassingen, zonder afgeleid te zijn door andere zaken. Zo kan Omnicol inspelen op de veranderende markt en de ambitie “groen tot in de vezels” nu en in de toekomst blijven waarmaken.

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie