'Oudje' GK60 na 60 jaar nog springlevend!

Geplaatst op

Oudje GK60 na 60 jaar nog steeds springlevend | Omnicol

Vanaf 1953 werd in Nederland cellenbeton geproduceerd, België volgde niet veel later. Het was het eerste bouwmateriaal met zeer geringe toleranties op de afmetingen. In de beginjaren werden de blokken vooral op traditionele wijze verwerkt met op de bouwplaats geproduceerde metselmortel. Vanwege de zuiging van het materiaal en de grote variatie in de samenstelling van de mortel was de hechting echter niet altijd optimaal. Ook de productiesnelheid liet te wensen over. Het geringe gewicht van de blokken in combinatie met de slanke wand maakte een goede hechting noodzakelijk. De tijd voor verlijming was aangebroken!

In de beginjaren van Omnicol kregen producten vaak een jaartal mee in de productnaam: het jaartal van introductie of van aanpassing. In 1960 bracht Omnicol het product Stabicol GK60 op de markt. De 60 in deze naam is dus een referentie van het introductiejaar. Stabicol is later vervangen door Omnifix en de toevoeging GK60 is inmiddels weer prominent de roepnaam.

In de jaren 60 was de beschikbaarheid van additieven om de Portlandcement-gebaseerde lijm te modificeren nog niet zo uitgebreid. Het was een uitdaging om deze totaal nieuwe techniek, ééncomponent cementgebonden lijm, uit te ontwikkelen - inclusief de benodigde gereedschappen.

Vandaag de dag zijn er verschillende varianten GK60. Zo is er een aangepaste winter- en zomerkwaliteit of bijvoorbeeld een speciale cellenbeton panelenlijm. Deze lijm is nog altijd cementgebonden, maar is tegenwoordig gemodificeerd met moderne, gesynthetiseerde bio-based additieven en cementen met verlaagde CO2 emissie. De groep Omnifix constructieve lijmen is inmiddels niet meer weg te denken in de ruwbouw.

En zo heeft onze oldtimer GK60 omnifix de basis gelegd voor een volledig geïntegreerde bouwwijze in de Benelux en daarbuiten. We kunnen wel stellen dat GK60 omnifix nog springlevend is met volop ruimte voor toekomstige ontwikkelingen.

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie