25 jaar PVM: een jubileum dat we vieren

Geplaatst opWie door de straten van België en Nederland loopt, kan het niet ontgaan. Het merendeel van de gevels van zowel openbare gebouwen en particuliere woningen is opgetrokken uit (gelijmde) baksteen. Het is een mooi voorbeeld van het op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier verwerken van bakstenen. En Omnicol heeft daarin als pionier een fors aandeel.

Het begon met een groot ontwikkelingstraject, ergens in de jaren 90, waar gezocht werd naar een methode om baksteengevels sneller, beter, zuiniger, duurzamer en arbeidsvriendelijker te kunnen metselen. Omnicol had op dat moment al jaren ervaring met het verwerken van binnenmuurelementen. Die know-how zou ook wel eens van pas kunnen komen bij metselen van de baksteengevels. Het werd een flinke uitdaging, gezien de maat- en vormverschillen van metselbaksteen. Maar we zetten door en ontwikkelden, zonder dat er een normkader voor bestond, een product dat in één keer het verwerkingsproces minder kritisch maakte, mogelijkheden creëerde voor prefab én uitbloeiingen vermeed. Die lijmmortel, in het begin KNB-lijm genoemd, was verpompbaar, maar kon ook manueel verwerkt worden.

Eén van de eersten die de meerwaarde van deze innovatieve manier van lijmen inzag en uitvoerde was architect en bouwmeester Bob Van Reeth. Bij de renovatie van het Koning Boudewijn Stadion (voorheen Heizel stadion) in Brussel koos hij resoluut voor deze nieuwe lijmmethode. Bij de oplevering in 1995 was het compleet in rode baksteen opgetrokken gebouw volledig uitbloeiingsvrij.

Inmiddels heeft onze lijmmortel een andere naam: PVM omnifix. Het lijmen met dit product is niet meer weg te denken in de bouwwereld en kleurt zelfs het straatbeeld. PVM omnifix is onderhoudsvrij, sterk, kleurintensief en volledig geïntegreerd in de nationale en Europese normen. De speciale eigenschappen van deze lijm zijn nog lang niet volledig benut. Slanker construeren door gebruik te maken van de sterkte (méér ruimte voor isolatie) of prefab metselwerk maken verdere ontwikkelingen met baksteen mogelijk.

Dit jaar bestaat PVM omnifix 25 jaar. En dat gaan we vieren! Hou onze website en social media daarom extra in de gaten en ontdek wat er allemaal nog meer mogelijk is met baksteenlijm.

 

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie