Nieuwbouw ham: duurzaamheid op één

Geplaatst op

Duurzame nieuwbouw Ham | Omnicol

Het magazijn is zo goed als klaar: de verwarming, brandbeveiliging, elektriciteit, verlichting, luchtcirculatie-en ventilatiesystemen geplaatst. Een naadloze vloerplaat, glad als een spiegel. Twee prachtige laadkades. Een praktische luifel waaronder gestockeerd kan worden en klanten bediend. En de rekken worden in januari geplaatst. Kortom: de nieuwbouw van Omnicol Ham loopt als een trein.

23 april 2019 is het D-day. Dan is het magazijn met een oppervlakte van 7098 m² en de kantoren en toonzalen met een oppervlakte van bijna 863 m² klaar en staat de verhuis gepland. Een nieuwe start met vernieuwing, digitalisering en toch het behouden van het familiale karakter dat Omnicol al jaren kenmerkt. En ook die andere eigenschap van Omnicol, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, speelt bij de nieuwbouw uiteraard een grote rol. Zo is gekozen voor zonnepanelen van het bedrijf Futech, Limburgs KMO van het jaar en voorloper met betrekking tot opslag van zonne-energie op een batterij. Na berekening zijn er 100 panelen op het dak van het magazijn geplaatst. Zodra die zonnepanelen meer energie produceren dan het vermogen van de omvormer zal de batterij starten met opladen. En wanneer het vermogen van de zonnepanelen terug onder dit van de omvormer gaat (bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts) zal de batterij ontladen. Op deze manier haal je het maximum uit de energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd.


Duurzame nieuwbouw Ham | Omnicol Duurzame nieuwbouw Ham | Omnicol Duurzame nieuwbouw Ham | Omnicol

Daarnaast is er bewust gekozen voor heftrucks en reachtrucks met oplaadbare tractatiebatterijen. Hierdoor is er geen uitstoot en geluidshinder in het magazijn. Deze toestellen, van het merk Linde, zijn een uitblinker in ergonomie. De chauffeur geniet van optimaal zitcomfort door een speciale reachtruckstoel. Deze stoel stelt automatisch in op gewicht van de chauffeur en is daarnaast instelbaar in hoogte. Elke chauffeur heeft zo de juiste ergonomische werkplek.

Verdere duurzame maatregelen betreffen de toiletten en het besproeien van de planten: dit gaat gebeuren door de opvang van regenwater in een waterput van 20000 liter. DWA-afvoer zal door een biologisch waterzuiveringsstation passeren. Verwarming, koeling en ventilatie van de kantoorruimtes en toonzaal gebeurt door middel van een VRV-VRF systeem: een Heat recovery systeem met waterpomp. Het magazijn wordt verwarmd door middel van een verwarmingsinstallatie met condenserende gasluchtverhitters met een gesloten verbrandingskamer en een hoog rendement. Dit systeem voorziet een free-cooling (zomerspoeling) en zet de gehele hal in een lichte overdruk, waardoor stof en insecten geweerd worden. Alle verlichting bestaat uit LED. De wachtbuizen op de parking zijn reeds voorzien voor de plaatsing van elektrische laadpalen. En in de volledige omgeving wordt gras- en een groenbuffer aangelegd.

We kunnen trots zijn op de nieuwe, duurzame bouw in Ham!

 

Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies. Meer informatie